Rapport från Abu Dis

10 mars 2009

För en vecka sedan preseterade Palestinagrupperna rapporten ”Idrott under ockupation” som tar upp situationen för den palestinska idrotten under den israeliska ockupationen. I rapporten behandlar man även den positiva kraft som idrotten kan utgöra. Ett exempel är ungdomsidrottsklubben Abu Dis på Västbanken som Palestinagrupperna har haft ett samarbete med sedan flera år tillbaka. Vi i kampanjen samlade under lördagens demonstration in pengar till klubben som nu kommer att gå till att köpa fotbollar eller en fäktardräkt. Nedan finns ett blogginlägg från Jan Edqvist som just nu befinner sig i området. Bloggen hittar man i sin helhet här. Läs!

***

På eftermiddagen beger jag mig till Abu Dis Youth Club på Västbanken. Det är ett projekt som jag jobbat med sedan 1999. När jag kommer dit spelar de yngre fotboll. De spelar tävlingsmatcher bara vid enstaka tillfällen eftersom de har svårt att resa på grund av israeliska checkpoints som finns överallt på Västbanken.

p3080066Yngsta killarna spelar fotboll på gården

Plötsligt kommer israleliska soldater in i klubblokalen och letar ungdomar. Ledarna kan inget göra. Soldaterna samlar ihop 15 killar i ålder 13-17 år och tvingar upp den mot väggen utanför klubblokalen med hjälp av vapen och slag. Jag blir mycket upprörd och går fram och frågar vad de håller på med. Genast går en fullt beväpnad soldat hotfullt fram mot mig och föser in mig i klubblokalen igen.

Efter 10 minuter kommer 4 av killarna som stått med händerna över huvudet mot ansiktet  mot muren in i klubblokalen för omplåstring. De är misshandlade, soldaterna har slagit deras huvuden mot muren.

När soldaterna är vid klubben vågar inte ungdomarna komma till klubben och aktiviteterna dör ut. Ikväll skulle det vara basketträning men killarna vågar sig inte hit. Enligt tränarna sker det någon gång i veckan att ockupationssoldaterna går in i klubben  eller griper pojkar utanför klubben. Ända sedan november har det varit så här, alltså långt före Gazakriget. Träningarna får nu starta tidigare på dagarna så att ungdomarna vågar komma hit och träna.

Vilket syfte har ockupanterna i att jaga ut ungdomarna från idrottsaktiviteter? Är det inte bättre att de är på idrottsklubben för att minska konfrontationerna? I det här perspektivet är det viktigt att bojkotta Israel i allt idrottsutbyte.

Så till kvällens glädjeämne. Ali Arekat är en tjej på 20år som tränat kickboxning på klubben i  sex år. Hon har nu blivit så duktig att hon har tagit silver i arabiska mästerskapet. Kul när satsningen på tjejer i projektet blivit så lyckosamt.

jannesbilderAla Arekat silvermedaljör

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: