Lars Ohlys tal

10 mars 2009

Tal av Lars Ohly vid Stoppa matchen demonstration i Malmö 2009-03-07

Talade ordet gäller

Idag demonstrerar vi för ett fritt, självständigt och demokratiskt Palestina. För fred och säkerhet i Mellanöstern. För att uppnå det måste vi alla ta ansvar. Ansvar för att inte krigsförbrytelser och folkrättsbrott kan begås utan att det kostar. Ansvar för att Israels ockupation, bosättningar, murbygge och blockad mot Gaza måste upphöra. Men också ansvar för att protesterna mot Israels övergrepp sker fredligt och värdigt.

En del debattörer har upprörts över att en Davis Cup match nu spelas inför tomma läktare. Vi som demonstrerar idag har svårt att förstå hur ni kan uppröras av bojkottkrav mot Israel, men inte av Israels brott mot humanitär lag och mänskliga rättigheter. Var fanns ni när israeliska bomber dödade fler än 400 barn? Var har ni varit under de mer än 60 år då palestinier varit på flykt efter att ha fördrivits från sitt eget land? Var har ni befunnit er de mer än 40 år då Israel i strid med folkrätt och internationell lag ockuperat Palestina? Har ni protesterat mot utsvältningen av Gaza? Har ni protesterat mot förtrycket, mot fördrivningarna, mot annekteringen av land?

Nej, ni upprörs av krav på att stoppa en tennismatch. Det är skamligt! Det är ynkligt! Ni säger att idrott och politik inte hör ihop. Ni har fel. Palestinagrupperna i Sverige har i en rapport visat hur palestinska idrottare förhindras att utöva sin sport, hur de är förbjudna att resa fritt, till och med i sitt eget land och hur den palestinska idrotten utsätts för dagliga trakasserier av israeliska myndigheter.

Vi säger: idrott och apartheid hör inte ihop! Därför vill vi stoppa idrottsutbytet med Israel så länge förtrycket och folkrättsbrotten fortgår.

Det går inte att försvara Israels ockupation och krig. Därför gör Israels vänner allt för att slippa diskutera de 1300 döda i Gaza efter Israels senaste krig. Istället vill de förknippa de starka, folkliga protesterna mot Israel med extrema våldsamheter och antisemitism. Vi får inte låta oss provoceras. Vi står för fredliga protester mot Israels inhumana politik. Vi avskyr antisemitism liksom all rasism. Men vi avskyr också Israels förtryck och ockupation och det är därför vi demonstrerar idag.

Nu bildas en ny regering i Israel. En regering som vägrar erkänna Palestinas rätt till existens. En regering som kanske får rasisten och extremisten Liebermann som utrikesminister. När ska EU ta till sanktioner? När ska Israel bestraffas för att man valt extremister att styra landet? Det kommer inte att ske. Därför att Israel och Palestina behandlas med olika måttstockar.

Vi demonstrerar för ett fritt självständigt och demokratiskt Palestina och för fred och säkerhet i Mellanöstern. Därför demonstrerar vi mot Israels krig ockupation och vardagliga förtryck och vi protesterar mot alla försök att normalisera förhållandet till Israels så länge landet fortsätter att sätta sig över internationell lag och struntar i världssamfundets resolutioner.

  • Upphör med blockaden av Gaza!
  • Betala skadestånd till återuppbyggnad av skolor, sjukhus och bostäder som raserats av bomber.
  • Avbryt det militära samarbetet med Israel.
  • Erkänn Palestina
  • Ställ de ansvariga för krigsförbrytelserna inför rätta!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: