Tal av Bengt Frejd

9 mars 2009

Tal i Malmö 7 mars 2009 av Bengt Frejd, ordförande i Proletären FF. Det talade ordet gäller.

Palestinavänner!

Det är vi som är här idag som är framtiden. Vi sitter inte hemma och tittar på när Israel begår nya krigsbrott mot det palestinska folket. Tillsammans har vi skrivit in ett nytt årtal i den idrottspolitiska historien: ”Stoppa matchen – Bojkotta Israel – Davis cup Malmö 2009” till den stolta tradition som finns och vi tänker naturligtvis på Bojkotta Rhodesia Båstad 1968. Bojkotta Chile Båstad 1975. Då som idag inför tomma läktare. Därmed är Malmö inskriven i historien för alltid. Malmö, staden som inte accepterar Israels krigsförbrytelser – inga ockupanter på Malmös gator. I över två månader har vi som är här tillsammans lyckats hålla liv i vårt krav! Stoppa matchen – Bojkotta Israel – Leve Palestina.

Vi har gjort det i en tid när varje fråga är endagsfrågor – något händer – ofta en icke händelse som blir medias huvudfråga. Tv soffor, kanaler och radiostationer slåss om huvudperson under en dag sedan är den frågan glömd, och media rusar runt efter ”nästa icke fråga”. Men vår fråga – Stoppa matchen – Bojkotta Israel – Leve Palestina, kommer aldrig att dö – det skall vi se till. Därför att vi som är här idag inte accepterade att stillasittande se på hur Israel i sitt anfallskrig under december 2008 och januari 2009 bombade oskyldiga barn, civila, skolor, arbetsplatser, sjukhus, matlager, heliga platser, sjukhus, idrottsplatser, t o m FN byggnader. Israel använde sig t o m av vit fosfor. Anfallet mot det palestinska folket och blockaden av Gaza fortsätter och är inget unikt Så har alltid staten Israel gjort. Allt sedan fördrivningen av det palestinska folket började 1948. Vi vet vad som hände i Tel Al Zaatar 1976. I de palestinska flyktinglägren Shabra och Shatila 1982.Eller när Sharon gick på tempelberget. Listan på Israels illdåd mot det palestinska folket kan göras lång – mycket lång. Vi ser hur bosättningarna hela tiden ökar på Västbanken trots allt tal om fredsprocess. Dessa bosättningar har accelererat under Gazakriget. Israel bygger den förhatliga aparheidmuren på ockuperad mark – och alla vet konsekvenserna. För den palestinska idrotten innebär detta inga broar – utan omöjliga hinder. Under OS 2002 bombade Israel det palestinska olympiska kommitténs kontor. Nu gör Israel det omöjligt att låta lag från Gaza möta lag från Västbanken, eller samla de palestinska landslagen. Israel bombade idrottsarenor som den i Gaza som byggts av stöd från FIFA. Israels ockupationspolitik som pågått så många år har alltid backats upp av USA. Men det palestinska folket har aldrig gett upp- palestinierna har alltid gjort motstånd. Många gånger har det sett svårt ut men alltid har det funnits palestinska krafter som rest sig och agerat med den okände palestinska diktarens första strof i bakhuvudet

Jag skall göra motstånd utan fruktan

Ja, utan fruktan skall jag göra motstånd.

Precis som alla folk som är ockuperade har rätt att göra motstånd. Vi som är lite äldre vet att förr i fanns information i våra telefonkataloger om hur vi skulle agera om Sverige blev ockuperat. Att vi här idag fokuserat på det felaktiga att ha idrottsutbyte med Israel är i sig inget nytt. Redan 2002 genomfördes en demonstration i Helsingborg i samband med EM i handboll. Även i Göteborg organiserades en demonstration i samband med EM i Friidrott 2006. På temat: Bojkotta Israel, inga ockupanter på våra gator – Stöd Palestina. Även om dessa demonstrationer väckte uppmärksamhet och stort deltagande, går det inte att jämföra med de känslor vårt arbete nu har väkt, inte bara här i Malmö, eller i Sverige utan i hela världen. Själva har vi så sent som igår fått hälsningar till alla här idag från Gaza, Västbanken och flyktingläger i Libanon. Budskapet är glasklart. Våra palestinska vänner tackar alla oss här idag som deltar i detta viktiga arbete. Våra palestinska vänner fortsätter: Samtidigt som vissa säger att man skall använda sig av idrotten för att bygga fred dödade Israel tio tals idrottsungdomar i de senaste attackerna i Gaza, massor av vårt palestinska folk har blivit handikappade och deras idrottsanläggningar förstörda såväl på Gaza och Västbanken. Våra palestinska vänner fortsätter – Det är en stor seger att Ni lyckats uppnå att denna tävling mellan Israel och Sverige spelas inför tomma läktare. Ni måste se till att Er regering och andra slutar stödja Israels krigsförbrytelser.

  • att ockupationen upphör,
  • att muren rivs
  • att palestinierna i flyktinglägren får återvända hem

Vi svarar våra palestinska vänner med vår okände palestinske diktares ord i bakhuvudet

Jag skall göra motstånd utan fruktan

Ja, utan fruktan skall jag göra motstånd.

Och vi skall se till att budskapet – Bojkotta Israel – Leve Leve Palestina aldrig tystnar här i Sverige. Vi vet att liknande arbete pågår runt om i världen. Bojkottkravet av Israel och stödet till Palestina löper som en lina runt hela vår jord. Från Seoul till Caracas, från Johannesburg till Luleå kräver miljoner människor att Israels folkmord stoppas. Här i Sverige har vårt arbete väkt såväl sympati som irritation. Allt fler enskilda och organisationer har slutit sig samman och säger Stoppa matchen – Bojkotta Israel – Leve leve Palestina! Att just kommunfullmäktiges ordförande här i Malmö Ilmar Reepalus så tydligt deklarerade vad han tyckte om Israels krigshandlingar skall han ha all heder av. Vi behöver fler som tydligt deklarerar: ”Vi accepterar inte Israels apartheidpolitik!”

Att vi lyckats med vårt arbete har naturligtvis väckt både ilska och irritation hos dem som stödjer staten Israel. De vill göra vår kritik av staten Israel till något annat. Men vi håller fast vi vår kritik av staten Israels apartheidpolitik. Skolministern Jan Björklund sa nyligen att Mona Sahlin borde ta avstånd från dem inom sitt parti som kräver sportbojkott av Israel. Skolminister Björklund påstod att spelarna från Israel endast var några unga pojkar som bara vill spela tennis. Men till dig skolministern, du som annars är så noga med kunskap – dig ger vi kvarsittning! Och när Du sitter där i kvarsittningen måste du Björklund sätta dig in i frågorna – så Du förstår hur verkligheten är – För verkligheten är så här.

Israels tennisspelare meddelade på presskonferensen: Vi är naturligtvis här för att representera vårt land Israel. Precis som telegrammet från Israels fredsrörelse så tydligt påpekade i sin stödhälsning till oss: På flygplatsen i Tel Aviv står det tydligt till alla som lämnar Israel  ”Ni är våra ambassadörer”. Tennisspelarna från Israel påpekade också en annan mycket viktig sak. Det är mycket olyckligt att vi som representerar staten Israel tvingas spela inför tomma läktare. Detta kan ju sprida sig runt om i världen, allt enligt Israels tennisspelande ambassadörer. Detta är mycket viktigt och helt avgörande. Det sätter fingret på hela frågans vikt! Idrotten spelar en oerhört viktig roll i dagens samhälle. Vi vet när Sverige spelar VM eller EM i fotboll det får en samlade effekt för landet. Tänk er att Israel skulle utsättas för en bojkott runt om i världen, en världsomspännande bojkott av Israel skulle få oerhört stora politiska konsekvenser. Vi vet att idrotten idag har ett stort symbolvärde. När vår klubb, Proletären FF och många andra drev kravet bojkott av apartheidregimen i Sydafrika – så gjorde många av dem som nu sitter i Sveriges regering allt för att stoppa bojkottkravet. På folkriksdagen mot apartheid 1986 strax innan Olof Palme blev skjuten, försökte Beatrice Ask, Carl Bildt med sina kompisar säga nej till kravet: Bojkotta Sydafrika – Stöd ANC. Högern föreslog då som nu dialog. Att det skulle vara bättre att bygga broar än att kräva bojkott – allt för att låta apartheidsystemen leva vidare. Precis som nu, i deras ögon var Nelson Mandela och alla andra ANC:are terrorister. Idag är det palestinska folket som är terrorister i högerns ögon. Men vi säger som många andra runt om i världen. Det är rätt att göra motstånd – kamp mot ockupation är inte terroristen – det är en rättighet och en skyldighet – allt enligt folkrätten. Därför säger vi som den palestinska poeten: ”Jag skall göra motstånd utan fruktan/Ja utan fruktan skall jag göra motstånd”. Avslutningsvis vill jag föreslå att vi som är här skriver ett kontrakt:

Vi skall inte se denna aktion som avslutat – utan början på något nytt.

Överallt skall vi resa kravet på bojkott av Israel – Leve Palestina. Så fort det dyker upp några idrottslag, artister, företag, kulturarbetare från Israel, skall vi tillsammans resa kravet: Bojkotta israel – leve Palestina. Och Riksidrottsförbundets ordförande skall veta att de inte kommer ifrån frågan. Redan nu i maj på deras Riksstämma tvingas de åter diskutera frågan eftersom vår förening åter lämnat in en motion på temat: Sportbojkott av Israel . Stöd den palestinska idrotten. Tillsammans vi som är här skall vi driva vårt krav Till dess att Israel upphör med sin apartheidpolitik. Tillsammans skall vi se till att kravet blir så starkt så att Sverige blir ett av många länder som kräver total Bojkott av Israel – leve Palestina! På så sätt sätter vi inte bara Malmö Davis cup 2009 i ett positivt perspektiv på världskartan utan hela Sverige skall vara fritt från ockupanter

Bojkotta Israel

Leve, leve Palestina!

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: